PRVÁ POMOC PRE HRADY - Šariš - Kapušany - Šebeš - Soľnohrad - Obišovce - Lipovce

Kapušany 2012

P O Ď A K O V A N I E   ZA ROK 2012
Záchranu Kapušianskeho hradu finančne podporili

26.12.2012  Štefanský výstup
  
Celkom milé podujatie. Organizujú ho prešovskí turisti a koná sa už po 19. krát. Výstup sme si osladili štefanským punčom. Dnes sme osadili aj schránku na návštevnú knihu, tak ak niekedy zavítate na hrad, nechajte nám odkaz.

01.12.2012  Zazimovanie
  
Hrad je zazimovaný, koruna severnej kaverny je prekrytá zeminou, náradie sme stiahli na obecný úrad, na hrade ostali palety, podlažky a zbytky reziva. Teraz je potrebné spracovať záverečnú správu a napísať nový projekt, aby sa o rok mohlo okračovať.

28.11.2012  Správcovský objekt
  
Hrad potrebuje správcu. A správca potrebuje zázemie. Dnes sme po získaní potrebných súhlasov a povolení dokončili hrubú stavbu. Objekt leží mimo hradného areálu, bez pevného základu, len na sucho ukladanom kameni. Použili sme storočné, ručne kresané trámy, ktoré sme dostali zdarma z jednej košickej búračky. Dopravu, 2x Košice a späť, sme zaplatili z peňazí vyzbieraných do hradnej pokladničky. Ďakujeme!

17.11.2012  Už len dobrovoľníci
  
Hoci chlapi už nemajú na hrade zamestnanie, pokračujú v hradnom diele aj ako dobrovoľníci. Dnes sme prišli piati a odpratávali sme sutinu zo severozápadného objektu. Pokračovať chceme aj na jar, aby sa už od mája mohlo začať murovať.

22.10.2012  Záverečná komisia
Dnes prišla kontrola z Bratislavy, z ministerstva. A tiež pamiatková inšpekcia, ktorá kontrolovala našich pamiatkarov, či oni dobre kontrolovali nás. Podľa vyjadrení, sme obstáli, uvidíme, čo bude v písomnom stanovisku. Aj hradné kozy hodnotili, že dobre sme sa o ne starali. A kým komisie hodnotia, my už uprene hľadíme na výzvu sezóny 2013. Ak bude projekt pokračovať, západná veže bude naša priorita!

19.10.2012  Good Bye Párty
  
Do konca projektu Obnova hradov s pomocou nezamestnaných ostáva 11 dní. Kým Jano ešte dokončuje sochu Evy Gergelakyovej - poslednej majiteľky živého hradu, my už pripravujeme rozlúčkovú párty. Dnes to roztočíme, chlapi si to zaslúžia!

09.10.2012  Finiš na južnej

Mesiac po dokončení severnej kaverny finišujeme už aj s prácami na južnej. S počasím máme šťastie, s dopravou nie. Auto, ktoré za tých 6 mesiacov hradnej služby si poriadne zamakalo, dostalo defekt. Neviete niekto o zánovných pneumatikách na Suzuki Jimny?

19.09.2012  Nové vápno i kamene
  
Odhadujeme, že posledná hasnica vápna (asi 5 kubíkov) by mala vystačiť. Rovnako aj zásoby vody, ktorú na hrad vozí kapušiansky hasičský zbor. Dovážať musíme už aj všetky balvany na južnú kavernu, keďže po strmom svahu pod kavernou sa uvoľnené kamene zrútili hlboko do lesa.

11.09.2012  Finiš na severnej
  
Asi 100 m3 muriva vyrástlo na severnej kaverne za štyri mesiace. Ešte 2-3 dni a je domurované. Všetky sily presúvame na južnú kavernu, kde je potrebný ešte asi mesiac prác. Tam ešte aj v októbri slnko vyhreje murivo na vhodnú teplotu pre vápennú maltu, takže by sme to mali stihnúť.

03.09.2012  Archeobádanie

Kvantum prác robí aj archeologická partia pod vedením odborného asistenta Michala. V súčasnosti sa postupne vrstvu po vrstve prehlbujú sony v severozápadnom objekte. Na pomoc pišli aj pranktikantky. Pomáhajú pri výskume a čistia nálezy.

21.08.2012  Na južnej
     
Na južnej kaverne sme začali murovať v polovici júla. Objem prác je tu asi 70 m3 kamenného muriva. Chlapi sa činia. Minulý týždeň (v piatok po výplate) ostali murovať až do večera. Odmenou bol sud piva, ktorý zasponzoroval pán starosta. Jeseň sa blíži a každá hodina murovačky sa cení.

10.08.2012  Chodník okolo hradu
  
Okolo hradu sa už dá bezpečne prejsť. Jednoduché zábradlie a schodisko spravili prístup ku stavenisku na južnej kaverne bezpečnejším, a tiež turisti si môžu pohodlne obísť hrad dookola.

01.08.2012  Pokladnička a tabule

Máme hradnú pokladničku. Vyrobili ju pre hrad zdarma zváračská dielňa z Veľkého Šariša a umelecké kováčstvo UKOVMI z Kanaša. Ďakujeme! Slovenský skauting venoval informačnú tabuľu vyrobenú v rámci projektu Odklínanie hradov. Pri parkovisku pod hradom obec osadila smerovník a info o Prešovskej hradnej ceste, ktorej je Kapušiansky hrad súčasťou.

12.07.2012  Nie len práca
  
Práce postupujú podľa plánu, tak sme si mohli dovoliť dnes skôr skončiť, aby si chlapi mohli zahrať futbal. Máme dve mužstvá - Čierna káva a Kapučíno. Dá sa hrať aj v montérkach a bagančiach s oceľovou špicou. Odmenou bol aj minulotýždňový výlet na Zborovský hrad. Poskladali sme sa na autobus a stálo to za to. Zborov má iný kameň a tomu zodpovedá aj spôsob murovania. Ideme sa priučiť iným murárskym zručnostiam.

04.07.2012  Kameň, malta, kameň, malta...
  
Severná kaverna je už z polovice vymurovaná. Kamene vyťaujeme elektrickým navijákom s nosnosťou do 300 kg. Maltu vo vedrách ručne cez kladku. V týchto horúčavách je na severnej stene aspoň trochu chládku.

02.07.2012  Posily
  
Dnes nastali v hradnom tíme zmeny. Na uvoľnené miesto nastúpil Michal, absolvent archeológie. Vďaka tejto posile budeme môcť rozšíriť práce na archeologickom výskume pri odkrývaní zvyškov klenby severozápadného hospodárskeho objektu. Posilňujeme aj murársku partiu na severnej kaverne, ktorej hĺbka dosahuje výšku dospelého človeka.

14.06.2012  V lome
  
Lícne balvany, ktoré sme vytriedili zo sutiny na hrade, už zhltla severná kaverna. Určite ich tam bolo viac, no hrad bol v minulosti lacným zdrojom stavebného materiálu. Našťastie na opačnom konci hradného hrebeňa je lom s takmer identickým kameňom. Po odobrení vzorky pamiatkarmi dnes vyrazila do lomu prvá výprava zberačov. Nachystali na jednu Tatru licáky, väzáky i ploskáče, v daždi pekne umyté.

11.06.2012  Na severnej
  
Nový múr na severnej kaverne postupne rastie. Pokračujeme po tom, čo nás zaučili profesionáli - hradní murári Zdeno a Leo. Rozsah kaverny je ešte väščí ako sme predpokladali. Zisťujeme, že aj na pohľad zdravé murivo je silno zvetrané a je potrebné ho odznova premurovať.

06.06.2012  Prístrešok a sklad
  
Naše zázemie je dokončené. Jedáleň je pod prístreškom a dnes prišiel aj sklad na náradie. Pitnú vodu si vozíme denne v troch 20 litrových bandaskách. Na starosti to má kuchár Stano, ktorý robí aj nákupy na obed a na hrad dochádza vlastným autom.

04.06.2012  Obed
  
Takže obedy. Chlapi dostávajú stravné lístky a najprv sme fungovali na individuálnej suchej strave. Lenže po mesiaci prežúvania opekanej klobásy a slaniny, na striedačku s paštekou, nás to prestalo baviť. Odkedy sme prešli na spoločnú kotlíkovú stravu, najeme sa rýchlejšie, výdatnejšie i lacnejšie. Na každého to vychádza na 2 stravné lístky na týždeň. Podľa zákona zachovania sýtosti, jedna porcia pre hradného murára zodpovedá objemu murárskej varechy, s ktorou ten murár muruje.

18.05.2012  Fandíme našim
  
Lešenie už máme na hrade a dnes sme dokončili jeho montáž aj na južnej kaverne, odkiaľ je pekný výhľad na obec. Tak sme konštrukciu lešenia využili ako stojan na slovenskú vlajku. Večer naši hokejisti hrajú v semifinále na majstrovstvách. My vyhráme! Slovenskooooo!

15.05.2012  V nemom úžase
  
Klobúk dole! Po necelých dvoch týždňoch začíname murovať! Na hrade, ktorý žačal od nuly. Nemal zjazdnú cestu ani žiadne zásoby materiálu. Dnes sú kaverny začistené, po archeologickom výskume, zamerané a sprístupnené z lešenia. Robotníci majú zázemie a hrad je rád.

14.05.2012  Severná kaverna zameraná
  
Kopáči kopali od prvého dňa. Pod dohľadom Ivany Malinkovej, archeologičky z Vlastivedného múzea v Hanušovciach nad Topľou, ktoré na hrade vykonáva archeologický výskum. Prvá bola dokončená sonda pod severnou kavernou. Po začistení už len zamerať a môže sa stavať lešenie.

11.05.2012  Drevený deň
  
Dnes to bolo o dreve. Dva kubíky stavebného reziva išli na podlažky, čiže lešenárske dielce na pochôdznu časť lešenia. Konečne už máme aj latrínu! Peknú, drevenú, obecnú, z fotbalového ihriska dovezenú.

10.05.2012  Hradská je zjazdná
  
Máme zázemie pre hradných robotníkov. Obytný kontajner bude našou šatňou i skladom náradia. Strategická investícia vďaka grantu z Ministerstva kultúry SR. Až ku hradnej bráne sa v pohode dostane aj nákladné auto s pieskom. Radosť na takom hrade pracovať!

07.05.2012  Cesta
 
A na siedmy deň sa rozpršalo. Nevadí, aj v pršiplášťoch sa dá cesta opraviť. Ako pomoc z neba prišiel dar spoločnosti I.S.Lom Maglovec združeniu Rákociho cesta - kameň v hodnote 3 000 €. Všetko zhltli výmole na hradnej ceste. Bez zjazdnej cesty niet efektívnej opravy. Ďakujeme!!!

04.05.2012  Prvé práce
  
Korene musia von! Prvé práce sú zamerané na klčovanie a výkopy v archologických sondách, ktoré majú odkryť základy zdravého muriva, aby sme mohli začať kaverny odspodu murovať. Projekt "nezamestnaní+hrady" zaujal aj nemeckú televíziu, ktorá prišla nakrútiť dokument.

02.05.2012  Začali sme
  
Prvý deň na hrade. 19 chlapov: Džekson, Mirek, Jany, Marek, Rudy, Marcel, Jano, Janko, Zdeno, Pali, Jaro, Ľubo, Pišta, Pišta, Stano, Marek, Jozef, Igor a Dávid. A jedna žena, Marika, ktorá má na starosti administratívu a odbornú pomoc pre archeologický výskum. Foto: koordinátor Martin.

23.04.2012  Výberové brigády
  
Dnes bola prvá výberová brigáda pre 20 chlapov, ktorí chcú na hrade pracovať. Kto neprišiel, neprešiel. Jedna partia zarovnávala terén pre budúce zázemie, druhá odstraňovala kroviny. Po tomto site ostáva ešte stále viac šikovných chlapov, ako môžeme prijať. Zajtra druhá 20-tka.

20.04.2012  Kapušiansky výber

Dnes sa konalo výberové konanie na hradných robotníkov. Podmienky boli 1) byť evidovaný na úrade práce, 2) chuť pracovať, 3) dobrý zdravotný stav. Po rannom pohovore na obecnom úrade nasledoval výstup na hrad. To bola dôležitá previerka kondície, po ktorej to viacerí uchádzači vzdali. Nasledovať budú dve pracovné brigády v najbližších dňoch a až potom vyberieme najlepších z najlepších.

09.04.2012  Sčítanie turistov
  
Opäť na Veľkonočný pondelok robíme sčítanie turistov, okrem Šariša po prvýkrát aj na hradoch Kapušany a Soľnohrad (Zbojnícky hrad). Na Kapušany prišlo od 11:00 do 17:30 spolu 132 ľudí, 8 psíkov a 1 cyklista. Kým na Šariši býva každý tretí návštevník Prešovčan, tu prevládal okres Bardejov. Ale boli aj PP, ZA, TN, KE, VT... Je tu 11 ohnísk a na nádvorí sa dá púšťať šarkan. Do pokladničky nám turisti venovali 22,53 €.

23.03.2012  Prvá kapušianska brigáda
  
Týždeň po obhliadke hradu sme už mali v ruke súhlas na výrub drevín v okolí hradu. Prvú kapušiansku brigádu prišiel podporiť aj kastelán Zborovského hradu a hlavný dearborizátor zo Šariša. Povolenie máme len do konca marca, kedý končí obdobie vegetačného kľudu.

16.03.2012  Príprava na prvú sezónu
  
Náš prvý projekt na pomoc hradu bol podporený! Realizátorom projektu bude obec Kapušany, ktorá vďaka dotácii z ministerstva kultúry a ministerstva práce bude môcť od mája zamestnať 20 hradných robotníkov. Dovtedy je potrebné vybaviť ešte množstvo povolení. Dnes sme vyšli na hrad so zástupcom obce, lesného úradu a úradu ŽP, aby sme určili rozsah odstránenia krovín. Pred týždňom vyhorela Krásna Hôrka aj kvôli zanedbaniu odstraňovania krovín spod hradieb. Kompromis medzi ochranou prírody a ochranou kultúrnej pamiatky sme dohodli.

Zostavil: Martin Sárossy