PRVÁ POMOC PRE HRADY - Šariš - Kapušany - Šebeš - Soľnohrad - Obišovce - Lipovce

Kapušany 2014

V roku 2014 realizovala práce na obnove Kapušianskeho hradu Obec Kapušany, ktorá v rámci programu podporeného z Európskeho sociálneho fondu "Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva" vytvorila 15 pracovných miest vďaka dotácii v hodnote 55 350 €. Ministerstvo kultúry SR udelilo pre obec Kapušany dotáciu 26 400 € na realizáciu projektu "Konzervácia predhradia a paláca hradu Kapušany, 3. etapa" so spoluúčasťou z obecného rozpočtu v sume
2 127 €.

Bližšie informácie o projekte žiadajte na stránke www.kapusany.sk. Na tejto stránke sú uvedené len správy o dianí na hrade v roku 2014 ako ich zaznamenali dobrovoľníci.

26.12.2014  Štefan bez snehu

Bodka za sezónou s turistami. Štefanský výstup na Kapušiansky hrad sa vydaril. Obec Kapušany má za sebou prvý rok už samostatnej práce na obnove hradu. Hrad stále nemá svoje dobrovoľnícke združenie. Model spolupráce toho kto musí (vlastník), kto vie (pamiatkar) a kto chce (dobrovoľník) je najefektívnejší. Držíme Kapušanom palce, aby sa ujal aj na ich hrade.

17.12.2014  Návšteva ochranárov a sporák

Dnes prišli na hrad pracovníci Okresného úradu Prešov z Odboru ochrany prírody a tiež zo Štátnej ochrany prírody SR. Cieľom bolo posúdiť zámer plánovaných aktivít na zosúladenie činností súvisiacich s rozvojom cestovného ruchu a záujmov ochrany prírody na území mimo hradnej zrúcaniny, ktorá je vo vlastníctve obce Kapušany. K plánom zveľadiť v okolí hradu ohniská, chodníky, osadiť sochu a tiež predĺžiť dočasný súhlas na umiestnenie hradnej drevenice nemali zásadné výhrady. V drevenici sa podarilo spojazdniť plynový sporák, ktorý úspešne varí a pečie.

29.11.2014  Okná
  
Hradná drevenica má funkčné okná. Síce moderné, ale za dobrú cenu. Tie provizórne za dva roky nikto nerozbil, tak snáď ostanú celé aj tieto.

16.11.2014  Teplo

Hradárska sezóna skončila a tak môžeme naše dobrovoľnícke kapacity opäť zamerať na budovanie správcovského zázemia. V hradnej drevenici je konečne teplo. Po dokončení komína a projektu protipožiarnej ochrany sme dnes slávnostne otestovali kachľovec. Teplo hradu si vychutnali prví premrznutí turisti.

26.10.2014  Októbrové vysvedčenie
  
Po októbrovej obhliadke dávame obci Kapušany plusku za zakonzervované zvyšky hospodárskych budov na dolnom nádvorí aj so zelenou čiapkou z drnov tráv, ktorá stlmí teplotné aj vlhkostné výkyvy v prospech zrenia vápennej malty. Škoda, že práce na severozápadnej budove, kam sa už jesenné slnko nedostane, začali tak neskoro. Výdreva spod klenby je už vonku, no malta už nevyschne, preto bude potrebné klenbu opäť na zimu ochrániť pred mrazmi.

21.09.2014  Zmoknutí rytieri

Druhý ročník Návratu na rytietov prekazil lejak krátko po začatí programu. Keď sa zmoknutí diváci rozišli, na prázdne pódium zasvietilo slnko. Škoda. Rytieri zo šermiarskej skupiny SARUS pripravili zaujímavý program aj s ozajstným dobývaním ozajstnej brány, ktorú pre túto príležitosť postavili hradní robotníci. Novinkou bola aj prechádzka po hrade na koni.

24.08.2014  Augustové vysvedčenie

Záver z obhliadky hradu po mesiaci - južný pilier zakonzervovaný, hospodársky objekt vykopaný, ale klenba je stále na výdreve a po každom daždi do nej zateká. Najvyšší čas výdrevu odstrániť, aby premočená malta stihla vyschnúť.

27.07.2014  Pod plachtami
  
Za prvý mesiac s hradnými robotníkmi obec Kapušany pokročila na stavbe južného piliera a v archeologickej sonde prvého hospodárskeho objektu na dolnom nádvorí. Palchty tienia, nielen robotníkov, ale aj postupné zrenie vápennej malty, ktorej neprospieva príliš rychlé schnutie.

02.07.2014  Návrat hradných robotníkov
  
Tento rok projekt Obnova kultúrneho dedičstva so zapojením nezamestnaných mešká na všetkých hradoch. Aj na Kapušany sa hradní robotníci vrátili až v júli. Do konca roka tu bude práce realizovať obec Kapušany. Začalo sa s opravou cesty a archeológiou na dolnom nádvorí.

21.06.2014  Tak sa stavia kachľovec
  
Správcovský objekt v hradnej drevenici bol plánovaný na celoročné užívanie a bez vyhrievacieho zariadenia to nejde. Najlacnejším riešením by bol petrik z bazáru. Dostali sme však ponuku zachrániť kachľovec z jednej búračky, a tak ho teraz postupne staviame pod vedením majstra z cechu kachliarov v drevenici. Výhodou oproti liatinovej piecke je vyššia bezpečnosť (zvolili sme dvojplášťový kachľovec) a hospodárnosť, keďže podstata kachľovej pece spočíva vo zvýšení akumulácie tepla a znížení spotreby spaľovaného dreva.

09.05.2014  Zničená konzola

Dnes na hrade vyčíňali vandali. Traja chlapci vytrhávali kamene z koruny východnej veže a triafali poslednú zachovalú pieskovcovú konzolu pri vstupe do paláca. Podarilo sa. Informovali sme o tom aj vlastníka hradu - obec Kapušany s ponukou na pomoc pri zamurovaní výlezu na koruny veže. Pomoc síce pán starosta odmietol, no prisľúbil, že zamurovanie výlezov zaradí do plánu prác na rok 2015.

07.05.2015  Podhľad a protipožiarna omietka
  
Májová brigáda na hradnej drevenici - doplnili sme čelá na podhľade a naniesli hlinenú omietku ako protipožiarnu zábranu v rohu, kde by mala stáť kachľová pec.

27.04.2015  Podstienka
  
Pri stavbe hradnej drevenice pomohol aj miestny Turistický klub Jantár Kapušany. Postavili podstienku, na ktorej sme dnes osadili prútený výplet. Na podstienke sa môžu pred dažďom ukryť turisti aj keď je hradná drevenica zamknutá.

29.03.2014  Klenba opäť dýcha
  
Druhá tohoročná brigáda bola zameraná na odstránenie slamenej izolácie z vrchu klenby v severozápadnom predhradí. Keďže sme práce ukončili už pomerne neskoro, v októbri, klebnu sme museli ochrániť pred premrznutím. Podarilo sa a oddnes môže proces zrenia vápennej malty pokračovať až do leta.

15.03.2014  Betón pod piecku
  
Dnes bola stretávka s chlapmi, ktorí pracovali na hrade minulý rok. Do hradnej drevenice sme osadili betónový podklad pod piecku. Sme o krok bližšie k zútulneniu budúceho správcovského zázemia. Po práci sme si vychutnali hodovanie pod hradnou klenbou.

Po dvoch rokoch spolupráce s obcou Kapušany pri obnove Kapušianskeho hradu

som už možnosť byť koordinátorom hradných robotníkov nedostal.

Zdeno, na prebranie štafety si vybrali Teba. Držím Ti palce a teším sa, veď hrad nás má rád rovnako!

 

Pripravil: Martin Sárossy